icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Gouda

Transformatie Ambachtsschool

De voormalige Ambachtsschool, een rijksmonument, in Gouda is herontwikkeld en getransformeerd naar 64 vrije sector huurappartementen en 4 eengezinswoningen. Voor het ontwerp van de transformatie was Van Ede Architecten verantwoordelijk.   In opdracht van Huys te Voorn Vastgoed was Bébouw Midreth verantwoordelijk voor het ontwerp, engineering en uitvoering. Over de restauratie en aanpassingen is intensief overleg gevoerd met de Monumentencommissie en de adviescommissie voor Ruimtelijke kwaliteit van de gemeente Gouda.

Opdrachtgever
Huys te Voorn Vastgoed
Architect
Van Ede Architecten
Omvang
10.635 m2
Start werkzaamheden
Juni 2016
Oplevering
2de kwartaal 2017

Het gebouw

Het gebouw is tot op het betonskelet gestript, waarbij ook het asbest in het pand is verwijderd. Het dak is vervangen door een nieuwe, goed geïsoleerde kap. Aan de zichtzijde zijn de originele dakpannen teruggeplaatst. Op de eerste verdieping is de gang verplaatst voor een betere indeling van de appartementen, lichttoetreding en de realisatie van de nieuwe balkons aan de binnentuin. Op het dak zijn aan de  binnenzijde van het gebouw loggia's, dakkapellen en dakramen gerealiseerd. Veel oorspronkelijke details zoals glas-in-lood, trapleuningen en muurschilderingen zijn gehandhaafd.

Cultuur en historische waarde

De ambachtsschool voor Gouda en Omstreken werd in 1910 opgericht. Begin jaren '30 ontwierp de Haagse architect Jos Duijnstee een nieuwe behuizing voor de school met bijbehorende conciërgewoning in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Een zeer omvangrijk, nagenoeg symmetrisch schoolgebouw met drie bouwlagen in een H-vormig plattegrond. De school verhuist in 1932 naar de Graaf Florisweg 62-64 in Gouda.

Door de functie en type school is de Ambachtsschool van cultureelhistorische waarde. De bouwstijl en -tijd, de hoofdvorm van het gebouw, de detaillering en het materiaalgebruik zijn representatief voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid.

Vanwege de cultuurwaarde, architectuur, materiaalgebruik en detaillering is de Ambachtsschool aangewezen als Rijksmonument.