VolkerWessels is mede-initiatiefnemer van een innovatiedeal van € 6,5 miljard voor verduurzaming van huurwoningen. Enkele bouwers en woningcorporaties hebben in het bijzijn van de minister van Wonen, Stef Blok, de deal ‘Stroomversnelling', voor de eerste 11.000 woningen getekend. In 111.000 huurwoningen gaat de energiemeter op nul na renovatie.
Stroomversnelling moet resulteren in een degelijke renovatie van 111.000 woningen, terwijl voor de huurders de woonkosten in de meeste gevallen gelijk kunnen blijven. Dit kan door een combinatie van drie nieuwe ideeën:
1. huurders betalen hun energiekosten aan hun corporatie;
2. corporaties investeren dat geld in renovatie en;
3. bouwers leveren duurzaam gerenoveerde woningen zonder energiekosten.
Eind vorig jaar zijn er vier pilotwoningen voor de Stroomversnelling uitgevoerd, waarin diverse innovaties zijn toegepast. Deze woningen worden op dit moment gemonitord om te kijken welke prestaties er worden geleverd. Woningcorporatie Lefier stelde een pilotwoning ter beschikking aan de Chrysantstraat in Nieuw-Buinen, die VolkerWessels heeft gerenoveerd. De testwoning heeft in korte tijd een metamorfose ondergaan, zowel qua uiterlijk als energiezuinigheid. Op vrijdag 21 maart jl. is deze woning, inclusief nieuwe inbouwpakketten in de keuken, toilet en douche opgeleverd.
De conceptuele gedachte over de renovatie is:
- de bestaande woning wordt voorzien van een nieuwe slimme gevel en een nieuw slim dak, waarin de installatietechniek is verwerkt;
- de woning wordt aan de buitenzijde voorzien van een slimme kast, van waaruit de installatie wordt aangestuurd;
- de overlast voor de bewoner is minimaal.
De bijdrage van VolkerWessels aan de Stroomversnelling is een reeks van renovaties van bestaande gebouwen. Deze zogeheten prototype nul-op-de-meter woningen worden met iedere stap verder ontwikkeld. Aan het einde van het traject levert dit dé perfecte duurzame renovatie van een bestaande woning op. Iedere partij levert een eigen unieke bijdrage aan de Stroomversnelling. Voor VolkerWessels is dat het Slimme Portaal.
Het portaal bevindt zich aan de buitenzijde van het huis en bevat al het installatiewerk. Groot voordeel is dat alle techniek op deze manier eenvoudig bereikbaar is. Omdat het Slimme Portaal van de buitenzijde geopend kan worden, is het mogelijk onderhoud of eventuele reparaties uit te voeren zonder dat de bewoner thuis hoeft te zijn.
In het Slimme Portaal bevinden zich de noodzakelijke installaties zoals lucht-warmtepomp, mechanische ventilatie en de omvormer voor de PV-panelen. Het portaal is circulair en eenvoudig op te hangen. Daarnaast is het mogelijk om de volledige installatiekast eenvoudig om te wisselen bij onderhoud of vervanging.
De bekleding aan de buitenzijde van het Slimme Portaal kan volledig in stijl van de woning en naar smaak van de bewoner aangepast worden. Denk daarbij aan steenstrips, rabatdelen, plaatmateriaal en zelfs spuitkurk. Extra voordeel van het Slimme Portaal is dat het ook een afgiftepunt is voor boodschappen, pakketten, etc. Via een dropbox kan een bestelling voor de bewoner eenvoudig en veilig worden achtergelaten.