Met het doel gebouwen neer te zetten die de tand des tijd doorstaan maakt Bébouw Midreth gebruik van duurzame bouwmaterialen en energiesystemen. In nieuwbouwproject Singelkwartier laat het bedrijf zien dat ook woningbouw zich goed voor deze toepassingen leent.
Het is een drukte van belang op de bouwplaats van het Singelkwartier. Van de vier kleinschalige appartementencomplexen die hier moeten komen zijn er drie volop in aanbouw. Een van de gebouwen, dat met direct uitzicht op de Singel, is al uit de steigers. In het tweede kwartaal van 2012 zullen de eerste bewoners hier kunnen genieten van hun woning vlakbij de Woerdense binnenstad. Aan de achterkant van het terrein staat een oude loods die voorheen eigendom was van Domeinen. Hierin worden bergingen gemaakt en kunnen de bewoners straks hun auto kwijt. Egbert van den Bergh, directeur van Bébouw Midreth zegt lachend: "Als je het goed bekijkt is dit het meest duurzame stukje van het project. We hergebruiken een oude loods in plaats van dat we hem slopen en er iets nieuws neerzetten."
De loods is echter niet het enige duurzame aspect aan project Singelkwartier blijkt als we even later in de bouwkeet zitten. Projectontwikkelaar Bas Dijkgraaf: "De appartementen hebben energielabel A+. Dat hoge label hebben ze voor een deel te danken aan de manier van isoleren, maar belangrijker is de warmtepomp die gebruikt wordt om alle appartementen te verwarmen en te koelen." Van den Bergh legt uit: "Elke woning heeft zijn eigen verticale bodem warmtewisselaar. Dit is een U-vormige buis die ongeveer honderd meter de grond wordt ingebracht en een gesloten circuit vormt met een warmtepomp in de woning. Door het circuit wordt een water/glycolmengsel gepompt dat warmte uit de bodem kan opnemen en afstaan. Met behulp van de warmtepomp, die het formaat heeft van een koelkast, wordt leidingwater opgewarmd tot de juiste temperatuur. Dit water wordt vervolgens gebruikt voor de vloerverwarming en als tapwater." Bas Dijkgraaf gaat verder: "De temperatuur van de aardwarmte is met 12 graden relatief laag. De warmtepomp zorgt ervoor dat het water in de winter wordt opgewarmd tot zo'n veertig graden. In de zomer wordt de aardwarmte gebruikt om het water in de vloerverwarmingsbuizen te koelen. Je kunt hiermee in de zomer eenvoudig de binnentemperatuur een paar graden onder de buitentemperatuur te houden." Voor het systeem met de warmtepomp is veel minder energie nodig dan voor een reguliere installatie.
Egbert van den Bergh: "Bewoners besparen enorm op hun energierekening en hebben ook geen gasaansluiting meer nodig. Je bespaart op deze manier fossiele brandstoffen en bent er dus van verzekerd dat dit systeem ook in de toekomst nog te gebruiken is."
Naast de winst voor het milieu is het Singelkwartier ook op maatschappelijk gebied een verantwoord project. Eén van de vier woontorens is verkocht aan zorginstelling Reinaerde. Als het gebouw straks af is biedt het zelfstandige woonruimte aan zesendertig mensen met een verstandelijke beperking. Van den Bergh: "Wij zijn al vaker bij projecten betrokken geweest waar zorgwoningen direct naast ‘gewone' woningen staan. Altijd zijn bewoners blij verrast over hun bijzondere buren. Waarden als ‘op elkaar letten' en ‘voor elkaar zorgen' krijgen ineens weer meer betekenis. We krijgen altijd te horen dat men het echt heel erg leuk vindt om zulke leuke buren te hebben."
De keuze voor maatschappelijke betrokkenheid en duurzame toepassingen is voor Bébouw geen vreemde vertelt de directeur. "Zes jaar geleden hebben wij ons ten doel gesteld om duurzaamheid in woord en daad binnen het bedrijf door te voeren. We werden ons steeds meer bewust van het feit dat fossiele brandstoffen opraken en dat je naar oplossingen moet zoeken om dat tegen te gaan. Als bouwer wil je de monumenten van de toekomst neerzetten, dan is het niet te verkroppen dat je bijvoorbeeld op energiegebied dingen bouwt die de tand des tijds niet doorstaan. We zijn op een gegeven moment gewoon begonnen en inmiddels is duurzaamheid echt een levensader van het bedrijf. We passen bijvoorbeeld altijd duurzaam hout toe in projecten die we zelf ontwikkelen en we proberen zo veel mogelijk duurzame energiesystemen mee te nemen. Inmiddels zijn we zo ver dat we onze doelstellingen ook duidelijk willen vastleggen en laten meten. We zijn daarom bezig met de certi cering volgens de co2-prestatieladder en daarnaast een implementatie van ISO 9001, en een implementatie van het milieumanagementsysteem ISO 14001. Doordat we al zo lang met duurzaamheid bezig zijn hebben we op dit punt een voorsprong ten opzicht van de concurrentie en weten opdrachtgevers ons om deze reden te vinden."
De bouw aan het Singelkwartier gaat ondertussen onverminderd verder. Bas Dijkgraaf: "Het laatste blok met appartementen, direct aan de Singel, is net in de verkoop gegaan. De verwachting is dat we halverwege 2012 starten met de bouw. Er zijn nog een paar woningen te koop. De prijzen variëren, maar starten bij € 270.000,- vrij op naam. Alle appartementen hebben een buitenruimte én natuurlijk een parkeerplaats en berging in de loods."
TEKST ANNEBETH BOSMAN l FOTOGRAFIE ASCHWIN SNEL