icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 24 oktober 2012

Singelkwartier Woerden: Drummer Racoon keert terug naar oude loods

  Als antikraakwacht bivakkeerde popband Racoon van 2001 tot 2006 in de oude loods in Woerden. Nu is de ruimte onderdeel van het nieuwbouwplan Singelkwartier en verbouwd tot parkeergarage. Aannemer Bébouw Midreth ontwikkelde en bouwde hiernaast 39 appartementen en 37 kamers voor zorginstelling Reinaerde. Drummer Paul Bukkens keert voor het eerst terug. Een stukje pophistorie. ,,Mijn oude huis, Racoon headquaters." Paul Bukkens (37) krijgt ‘een knoop in zijn maag' als hij voor de verbouwde loods staat. ,,Woerden was niet de leukste tijd van mijn leven. De loods was een grote gribus, niks gezelligs aan. Ik heb me hier behoorlijk eenzaam gevoeld. Het laatste jaar waren alle andere jongens terug naar Goes verhuisd, naar de vrouwen en de koters. Die had ik niet en dat schrijnde." De loods komt in 2011 als geschenk uit de hemel. Door interne spanningen staat de band op ploffen. ,,We zaten veel te veel op elkaars lip. We woonden in hetzelfde krappe studentenhuis aan de Utrechtse Kanaalstraat. We stonden met elkaar in de oefenruimte, we speelden met elkaar op het podium, zaten in hetzelfde busje terug naar huis. Gek werden we van elkaar."

Antikraakbureau

Paul Bukkens schrijft zich in bij een antikraakbureau en kan snel terecht op een gigantisch terrein van Defensie in Woerden. Voor 140 euro per maand krijgt hij de beschikking over vier loodsen, die tijdens de Golfoorlog voor het laatst gebruikt als opslagplaats. ,,Het ruikt net als vroeger," zegt Paul Bukkens als hij de parkeergarage binnenloopt. ,,Een hele toffe plek, vonden we. Ideaal omdat we niet elke keer met onze apparatuur hoefden te slapen. Achterin hadden we een huiskamer gemaakt, waar we ook aten. Probleem was alleen dat het water helemaal aan de andere kant van de hal zat. Met een bak vol afwas ging je skateboardend naar de kraan." In de Woerdense periode kreeg de band te maken met tegenslagen. De tweede plaat, Here We Go, Stereo (2001) bracht niet het succes waarop de groep had gehoopt. Tot overmaat van ramp verbrank Sony het platencontract. ,,Het was een superonzekere tijd. Voor het voortbestaan van de band moesten we een nieuwe plaat maken, alleen was daar geen geld voor. Iedereen is toen op zoek gegaan naar een baantje." Zanger Bart en basgitarist Stefan komen in Goes op de vuilnisauto terecht, gitarist Dennis vindt een baantje als voorlichter in Hoog-Catharijne. En Paul gaat oberen bij restaurant Tastoe in de Utrechtse Zadelstraat. Tussen de baantjes door (2003-2005) werkt de band in de loods aan de nieuwe plaat. ,,We schraapten al het geld bijeen dat we konden krijgen. We hebben een demo opgenomen bij een goede vriend in Oudewater. In twee dagen hebben we er zeventien nummers opgeknald."

Doorbraak

De Woerdense plaat, Another Day (2005), betekent de absolute doorbraak van de band. De pers reageert lovend. Voortgestuwd door het succes van de singel Love you more gaan in no time 40.000 cd's over de toonbank. In 2006 is Racoon een van de meest gevraagde acts op de Nederlandse festivals. Ouders en vrienden krijgen hun geleende geld terug, de tijd van de bijbaantjes is voorbij. ,,We konden ineens struisvogelbiefstuk kopen bij de Albert Heijn." Drie bandleden settelden zich daarna definitief in Goes. Paul Bukkens verhuist in 2006 terug naar Utrecht, waar hij gaat samenwonen met zijn vriendin en al snel vader wordt van twee kinderen. ,,Woerden was zeker niet de leukste tijd. Maar uit die zware periode zijn heel mooie dingen voortgekomen."

 

Bron: AD Woerden (18 oktober 2012)