Bébouw Midreth, een VolkerWessels onderneming, en woningcorporatie Portaal zijn begin deze maand gestart met het renoveren van de 226 huurwoningen en het flatgebouw aan de Agaatlaan in Leiden naar nul-op-de-meter met stadsverwarming. Dit is de eerste hoogbouwflat in Nederland waar is gekozen voor deze duurzame oplossing.
Een intensief voorbereidingstraject van ruim vijf jaar is er aan vooraf gegaan. Daarom stonden we vandaag samen met de bewoners stil bij deze mijlpaal. Ook keken we vooruit naar het werk dat verzet moet worden. De renovatie, die in bewoonde staat wordt uitgevoerd, duurt naar verwachting anderhalf tot twee jaar.
De woningen worden gerenoveerd naar nul-op-de-meter met stadsverwarming; ze behouden hun aansluiting op het warmtenet van Leiden. Energieleverancier Vattenfall levert de warmte. Op termijn wordt de warmte CO2-vrij. Het flatgebouw uit de jaren ’70 gaat zelf energie opwekken door zonnepanelen op het dak. Door goed te isoleren verminderen we de CO2-uitstoot. Het energielabel van de woningen maakt een grote sprong van E naar A+ en A++. De maandelijkse woonlasten (huur + huurverhoging + energie) blijven voor de huurders, bij een gemiddeld energieverbruik, gelijk.
Met deze renovatie levert Portaal een bijdrage aan haar duurzaamheidsambitie en de prestatieafspraken die de corporatie heeft met de gemeente Leiden. We verminderen de CO2 uitstoot en werken aan energiebesparing- en bewustzijn bij onze huurders.
De bewoners krijgen een comfortabele, energiezuinige en veilige woning door de isolerende maatregelen en zuinige installaties. Alle gevelkozijnen worden vervangen en de badkamer en toiletten in de meeste woningen gemoderniseerd. In de woningen is straks geen gas meer aanwezig; de nieuwe keukens zijn voorzien van een inductiekookplaat. Ook het flatgebouw krijgt een ingrijpende opknapbeurt; de entrees, bergingen en galerijen worden aangepakt en het gebouw wordt van top tot teen geïsoleerd.
De bewoners blijven tijdens de renovatie in hun woning wonen. Er is kritisch naar de leefbaarheid en de impact van de totale renovatie gekeken. Wij realiseren ons dat het niet mee valt voor de bewoners, renoveren in bewoonde staat brengt altijd ongemak en lawaai met zich mee. Daarom treffen we zoveel mogelijk maatregelen om het tijdens de werkzaamheden dragelijk te houden. Voor de werkzaamheden ontvangt elk huishouden een overlastvergoeding. Waar nodig, zijn individuele afspraken gemaakt. De bewonersbegeleiders van Portaal en Woonsupport Plus zijn er om de bewoners te begeleiden en te ondersteunen tijdens de renovatiewerkzaamheden.