Het Bouwinvest Healthcare Fund heeft 120 zorgwoningen met gemeenschappelijke ruimten in Alphen aan den Rijn gekocht van Bébouw Midreth, onderdeel van VolkerWessels. De gemeente had de wens om in het Bospark een innovatief woonzorgcomplex te ontwikkelen, waarbij senioren met en zonder zorgbehoefte gemixt naast elkaar wonen. Het zorg- en welzijnsconcept stimuleert bewoners om actief naar elkaar om te kijken, waardoor eenzaamheid wordt voorkomen en bewoners langer gezond blijven. Negentig procent van de woningen zal worden verhuurd in het middensegment.
Voor het project is door de gemeente Alphen aan den Rijn een tender uitgeschreven. De inschrijving van Bébouw Midreth is als beste uit de beoordeling gekomen vanwege de hoge kwaliteit en het innovatieve zorgconcept. Gemeente Alphen aan den Rijn verkoopt voor de realisatie van plan Bospark haar grondpositie aan de Bosparkweg om zo ouderenhuisvesting in de gemeente in dit marktsegment mogelijk te maken.
De woningen zullen bijdragen aan het bevorderen van een gemeenschapsgevoel en de mogelijkheid bieden om zo lang mogelijk op één plek te kunnen blijven wonen, zelfs bij een (zware) zorgvraag. Het Wonen met Amare concept, een initiatief van welzijns- en zorgnetwerk Fundis, biedt ouderen een fijne setting in een gemeenschap waar men actief naar elkaar omkijkt. Zorg en ondersteuning zijn altijd dichtbij en flexibel in te schakelen. Door in te zetten op ontmoeten, bewegen en zingeving wordt de zelfredzaamheid bevorderd, waardoor bewoners minder zorg en/of ondersteuning nodig hebben. Palet Welzijn B.V. is verantwoordelijk voor het verlenen van het community management binnen het project, hierbij wordt nauw samengewerkt met de verschillende zorgorganisaties van Fundis.
“Met dit project wordt een unieke combinatie van modern wonen, welzijn, zelfredzaamheid en zorg geleverd. Zo kunnen ouderen met én zonder zorgvraag langer thuis blijven wonen,” aldus Guido Blom, directeur bij Fundis.
Een opvallend kenmerk van het ontwerp van Bospark is het concept van 'leefstraten'. Deze ruime galerijen aan de binnentuinzijde van het plan bevorderen ontmoetingen en gemeenschapszin. Daarnaast worden er gemeenschappelijke ruimtes gecreëerd, zoals een kookstudio, huiskamer, bibliotheek en een binnentuin. Ook zal er een commerciële ruimte nabij de vijver van de Bosparkweg komen. Toekomstige bewoners en de buurt hebben tijdens een inloopavond meegedacht over de exacte invulling van deze collectieve en commerciële ruimtes.
Christian Schouten, Head of Dutch Transaction Management bij Bouwinvest, benadrukt het belang van deze investering: "We hebben een doorlopende investeringsopgave voor woningen, zorgvastgoed, winkels, kantoren en hotels. Onze inzet blijft erop gericht om op de goede plekken de goede dingen te doen, met de blik op de lange termijn. Dit project is een uitstekend voorbeeld van onze werkwijze: duurzaam en sociaal.”
Duurzaamheid is een belangrijk aspect in het project Bospark. Het woonzorgcomplex wordt een duurzaam gebouw met een lage milieu-footprint. Het zal gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen, herbruikbare materialen en PV-panelen. Bovendien zal een efficiënte en energiezuinige ventilatie zorgen voor een gezonde leefomgeving voor de bewoners.
Het gebouw is een ontwerp van Heren 5 Architecten. RROG Stedenbouw en Landschap is betrokken als landschapsarchitect. Het communicatie- en participatietraject wordt verzorgd door De Wijde Blik. Daarnaast is Ruimtemaken betrokken als conceptontwikkelaar. Bébouw Midreth is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van Bospark